Cât mai rezistă în Constanţa strada cu numele Mareşalului Ion Antonescu: Primarul Vergil Chiţac ezită, Institutul Elie Wiesel atacă dur

by | Feb 16, 2021 | Analize | 0 comments

După ce zilele acestea primăria comunei 1 decembrie din Ilfov a decis să schimbe numele unei străzi denumită Mareşalul Ion Antonescu, presiunea s-a mutat înspre municipiul Constanţa, unde încă mai rezistă o stradă cu numele militarului român. Potrivit unei decizii ICCJ din 2008, mareşalul Ion Antonescu a fost declarat criminal de război, iar numele său nu ar mai avea voie să fie atribuit unor străzi. Totuşi, mulţi istorici români contestă această decizie, considerând că rolul lui Antonescu în al doilea război mondial ar trebui nuanţat şi pus în contextul epocii.

 

Institutul Elie Wiesel face presiuni pentru a schimba numele străzii Mareşal Ion Antonescu din Constanţa

 

Noul primar liberal din Constanţa,Vergil Chiţac, a dat senzaţia că va rezista presiunilor de a schimba denumirea străzii Ion Antonescu, precizând iniţial că ezită să ia o astfel de decizie. În urma unor critici dure venite din partea Institutului Elie Wiesel, primarul a revenit susţinând că “nu are ezitări”, dar că are nevoie de fundamentarea unei astfel de decizii. Datorită influenţei foarte mari pe care Institutul Elie Wiesel o are, sunt şanse mici ca strada cu numele mareşalului Ion Antonescu din Constanţa să mai reziste şi în acest an.

 

Chipul mareşalului Ion Antonescu, pictat într-o Biserică din Bucureşti

 

Acum mulţi ani şi Bucureştiul a fost prins într-o controversă legată de mareşalul Ion Antonescu. Biserica din Piaţa Muncii, ctitorită de mareşal, avea în curte o statuie cu chipul său. În urma mai multor proteste, statuia a fost initial acoperită cu tablă, iar ulterior mutată. În schimb, chipul mareşalului Ion Antonescu poate fi în continuare admirat în naosul Bisericii, unde a fost pictat în calitatea sa de ctitor al lăcaşului de cult.

Distribuie pe social media

Top articole

Cele mai citite

Ultimele stiri

Urmareste-ne pe Facebook