PAŞAPORTUL COVID: De ce facilităţi va beneficia, din vară, o persoană care s-a vaccinat anti Covid-19 / Restricţii majore pentru cei care refuză vaccinarea

by | Jan 13, 2021 | Analize | 0 comments

Deşi, deocamdată, se discută despre el la nivel neoficial, aşa numitul PAŞAPORT COVID are şanse mari să devină operaţional din vară, atât în Europa, cât şi în întreaga lume civilizată. Cu alte cuvinte, inclusiv în România. Ce înseamnă acest lucru? Foarte limpede: o serie de activităţi, multe dintre ele esenţiale, vor mai putea fi posibile doar pe baza unei dovezi privind efectuarea unui vaccin anti Covid-19. Nu este încă foarte clar cât de departe vor merge condiţionările, dar este cert că vom avea parte de nişte limite, iar lumea va fi, oficial, împărţită în două: cei care s-au vaccinat anti Covid-19 şi cei care încă nu au făcut acest lucru. IQ News a vorbit cu mai mulţi experţi în sănătate, turism şi politici publice şi vă prezintă o sinteză a principalelor acţiuni ce vor fi supuse unor restricţii cel mai probabil din vara acestui an.

De ce din vară şi nu acum? Pentru că, deocamdată, niciun stat nu poate impune vreo condiţionare pentru un serviciu care încă nu este disponibil. Atât în România, cât şi în multe alte ţări din Europa, sunt categorii mari de cetăţeni care nu au încă acces la vreunul din vaccinurile anti Covid-19 aprobate, fiind vorba de prioritizarea altor categorii de persoane. Din vară, perioadă care coincide şi cu debutul concediilor la mare, este de aşteptat ca toată lumea să poată avea acces la acest vaccin. Mai mult, se pune problema ca, de la un punct încolo, măcar unul dintre aceste vaccinuri anti Covid-19 să poată fi procurat de oricine, contra cost, din farmacii.

Iată lista de facilităţi / restricţii impuse, din vară de Paşaportul Covid. Inclusiv în România.

 

1. Carantinarea

 

Paşaportul Covid, deşi oficial negat de autorităţile române, îşi va face simţită oficial prezenţa, în România, în scurt timp. Atât Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, cât şi mai mulţi oficiali din Ministerul Sănătăţii, au declarat deja că se are în vedere modificarea legii carantinării, pentru a permite persoanelor care s-au vaccinat cu două doze de vaccin anti Covid-19 să nu mai fie obligate să stea 14 zile în carantină după contactul cu o persoană pozitivă cu coronavirus. Mai mult, persoanele vaccinate cu două doze nu vor mai fi obligate să stea în carantină atunci când sosesc din ţările în care sunt considerate a exista focare de coronavirus.

Cu alte cuvinte, în România, vor exista deja, în scurt timp, două categorii de cetăţeni: cei care vor fi obligaţi, în anumite circumstanţe, să stea în carantină 14 zile, şi cei care nu vor mai sta deloc în carantină.

 

2. Transportul aerian

 

Zona unde Paşaportul Covid va fi cel mai repede implementat va fi cea a transportului aerian. Marile companiii de transport s-au înţeles deja să impună, în viitorul apropiat, restricţii de călătorie pentru cei care nu s-au vaccinat anti Covid-19. Cu alte cuvinte, încă din primăvară ne putem aştepta la situaţia în care nu vor mai putea călători în străinătate cu avionul decât cei care au fost vaccinaţi anti Covid-19 cu unul dintre vaccinurile apobate pe piaţă.

 

3. Libertatea de a călători în străinătate

 

Dacă cu avionul va fi din ce în ce mai greu, spre imposibil, să mai călătoreşti în străinătate fără a deţine un Paşaport Covid, din ce în ce mai multe state se gândesc să blocheze orice intrare în ţară, prin orice punct de trecere a frontierei, pentru persoanele care nu s-au vaccinat anti Covid-19.

Este de aşteptat ca, în vară, în special ţările care vor să-şi ţină funcţional turismul, să introducă aceste restricţii. Grecia în mod sigur o va face: ne amintim de nebunia de vara trecută, când nimeni nu mai intra în Grecia fără test Covid. Anul acesta, nimeni nu va intra fără vaccin. Bulgaria analizează această opţiune, de asemenea, ţări precum Italia, Spania, Austria, al căror turism a suferit masiv atât vara trecută, cât şi în această iarnă.

 

4. Accesul în hoteluri

 

În România, ca şi în Europa, hetelurile şi pensiunile sunt entităţi private. Din vară, o parte dintre acestea vor condiţiona cazarea de vaccinarea anti Covid-19, iar statul nu va putea împiedica acest lucru. Mai mult, acestea vor beneficia de o serie de facilităţi: vor putea funcţiona la capacitate maximă, nu vor fi restricţii în interiorul resortului, nu vor avea parte de controale frecvente de la autorităţi.

Imaginţi-vă o plajă unde poţi sta fără mască, fără poliţie, fără restricţii. Şi una în care eşti vânat să respecţi distanţarea, trebuie să porţi mască atunci când pleci spre bar, iar jandarmii te veghează de pe margine. E o realitate pe care o vom vedea, deja, din această vară.

 

5. Accesul în restaurante

 

La fel ca în cazul hotelurilor, şi în cel al restaurantelor vor fi restricţii pe bază de Paşaport Covid. În Centrul Vechi din Bucureşti vom vedea localuri unde petrecerile pot fi în toi până dimineaţa, dar şi restaurante unde nu vei avea voie să te ridici de la masă fără mască. Dacă vei dori să intri în primele, vei fi obligat să prezinţi dovada vaccinării anti Covid-19.

 

6. Accesul la asistenţă medicală de calitate

 

În acest moment, o mulţime de bolnavi cronici evită spitalizarea, de teama infectării cu Covid-19. Mai mult, pentru orice internare şi orice tip de operaţie, atât la stat, cât şi la privat, ai nevoie de un test PCR Covid-19. Din vară, în majoritatea spitalelor private se vor putea interna şi opera doar cei vaccinaţi anti Covid-19. O parte din operaţiile majore vor fi, de asemenea, condiţionate de vaccinare. Cu alte cuvinte, pentru a tinde către un serviciu medical cât mai de calitate, vei avea nevoie de Paşaportul Covid: vaccinul anti Covid-19.

7. Condiţionarea obţinerii unui job în diferite instituţii

 

Din vară, din momentul în care toată lumea va avea acces la vaccinul anti Covid-19, vor fi multe companii, majoritatea multinaţionale, cu foarte mulţi angajaţi, care vor condiţiona obţinerea unui post de Paşaportul Covid. Acest lucru nu este interzis de stat.

Reamintim că şi în această perioadă sunt companii care le cer angajaţilor, după 14 zile de la infectarea cu virusul SARS-COV-2, să facă dovada unui test PCR negativ, deşi acest lucru nu mai este obligatoriu, potrivit legii.

 

8. Accesul la educaţie

 

Ultima şi una dintre cele mai majore condiţionări date de Paşaportul Covid va fi condiţionarea accesului la educaţie. Nu va fi aplicată, cel puţin până în toamnă, iar cel mai probabil, în prima fază, va viza doar grădiniţele şi şcolile private.

Totuşi, va fi o presiune din ce în ce mai mare pe profesori să se vaccineze, urmând să vedeţi, în perioada următoare, din ce în ce mai multe anunţuri de genul: şcoala X are tot personalul vaccinat. Cel mai probabil, o decizie de condiţionare a angajării personalului profesoral de vaccinarea anti Covid-19 va fi luată spre finalul anului la nivel european, în funcţie de evoluţia pandemiei şi de perspectivele revenirii economice. De asemenea, această decizie va putea fi luată mai repede dacă vor apărea vaccinuri recomandate şi minorilor, acest lucru fiind deja în teste,

Citeste mai multe despre: Paşaportul Covid | vaccin anti Covid-19

Distribuie pe social media

Top articole

Cele mai citite

Ultimele stiri

Urmareste-ne pe Facebook