Maia Sandu, prima vizită oficială în Ucraina: Nici o vorbă despre şcolile româneşti din Transcarpatia

by | Jan 13, 2021 | Analize | 0 comments

Recent aleasă în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu a efectuat prima vizită externă la Kiev, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski. Vizita a fost efectuată cu maşina, şi nu cu avionul, iar discuţiile au vizat, în special, chestiunea transnistreană şi situaţia râului Nistru, al cărui debit e disputat de partea ucraineană şi moldovenească. Nici o vorbă despre şcolile cu predare în limba română şi “moldovenească” din Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa. Peste 18.000 de elevi învaţă aici în limba română, în condiţiile în care Ucraina continua treptat să suprime drepturile acestora.

 

Maia Sandu şi Klaus Iohannis au un punct comun: Ignoră chestiunea şcolilor româneşti din Ucraina

 

Pe vremea când era ministru al Educaţiei în Guvernul din Republica Moldova, Maia Sandu se angaja să se aplece asupra problematicii delicate a şcolilor cu predare în limba română din Ucraina.

Iată că, acum, când a devenit preşedinte al Republicii Moldova a uitat în totalitate de subiect. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre preşedintele român, Klaus Iohannis, care în timpul vizitei sale la Kiev, din 2015, s-a ferit să aducă subiectul în discuţie. De punctat şi că Maia Sandu şi Klaus Iohannis s-au văzut la sârşitul anului trecut la Chişinău, fiind prima vizită făcută de un şef de stat în Republica Moldova după alegerea Maiei Sandu în funcţie.

 

Ucraina încearcă să suprime drepturile minorităţilor, şcolile cu predare în limba română fiind principala miză

 

Chestiunea şcolilor cu predare în limba românească din Transcarpatia a fost ignorată în repetate rânduri atât de autorităţile din România, cât şi de cele din Republica Moldova. Ucraina încearcă să reducă cât mai mult drepturile minorităţile române şi moldoveneşti, un punct cheie fiind interzicerea treptată a învăţământului în limba maternă.

Spre comparaţie, Ungaria îşi sprijină agresiv financiar şi politic cetăţenii din Ucraina, pentru a-şi păstra identitatea. De altfel, guvernul maghiar a intrat în repetate rânduri în coliziune cu cel ucrainean pe acest subiect.

Despre vizita Maiei Sandu în Ucraina şi lipsa de interes pentru şcolile româneşti din regiune a scris şi activistul Anatol Popescu.

#MaiaSandu la Kiev, azi:

ZERO declarații, și foarte probabil –
ZERO discuții cu omologul ucrainean privind…

Publicată de Anatol Popescu pe Marţi, 12 ianuarie 2021

Distribuie pe social media

Top articole

Cele mai citite

Ultimele stiri

Urmareste-ne pe Facebook