Vaccinarea anti Covid-19 în România: Semne de întrebare legate de lungimea acului cu care e făcută injecţia (FOTO, VIDEO)

by | Jan 11, 2021 | Actualitate | 0 comments

PRECIZARE IMPORTANTĂ: IQ NEWS susţine campania publică de vaccinare anti Covid-19, membrii comunităţii IQ News aleg să se vaccineze atunci când o să le vină rândul potrivit protocoalelor în vigoare. În schimb, ca jurnalişti, avem datoria să aducem în dezbatere publică orice chestiune care ar putea ridica semne de întrebare, inclusiv despre campania de vaccinare desfăşurată în România.

 

În contextul în care campania publică de vaccinare anti Covid-19 din România bate pasul pe loc, iar autorităţile au făcut deja o serie de gafe de comunicare ce pot dăuna scopului final, iată că mai apare un semn de întrebare legat de tehnica după care se face acest vaccin anti-Covid 19. Această situaţie a fost semnalată către IQ News de o serie de doctori şi asistente, care nu au dorit să-şi facă public numele. În schimb, autorităţile sunt datoare să lămurească această chestiune şi să răspundă transparent în acest caz.

 

Vaccinul anti Covid-19 Pfizer Biontech se administrează intramuscular

 

Potrivit prospectului vaccinului Pfizer Biontech, atât cel în limba română, cât şi cel în limba engleză, acesta se administrează intramuscular, “de preferat în muşchiul deltoid, în partea superioară a braţului”. Deci, lucrurile sunt clare: vaccinul se administrează intramuscular şi nu subcutanat.

Principala diferenţă dintre o injecţie intramusculară (IM) şi una subcutanată este dată de lungimea acului. Pentru ca serul să ajungă direct în muşchi este nevoie, de regulă, de un ac mai lung. Mai mult, acul trebuie adaptat şi în funcţie de greutatea pacientului: cu cât pacientul este mai supra ponderal, cu atât acul trebuie să fie mai lung.

Ce dimensiuni trebuie să aibă acul folosit la vaccinare în UK (unităţile de măsură sunt cele folosite în Anglia) / Nu am găsit date oficiale pentru România

În România, ca şi în Occident, marea majoritate a acelor pentru injecţii intramusculare sunt aşa numitele ace albastre: capacul de protecţie are culoarea albastră.

 

Cu ce tip de ac se face vaccinarea în România: Imagini de la două momente în care vaccinul anti Covid-19 a fost administrat public

 

Acum, din ce se poate observa în două imagini din cadrul campaniei publice de vaccinare din România, există semen de întrebare legate de lungimea adecvată a acului folosit. Semnele de întrebare au fost ridicate de mai mulţi medici şi asistente, obişnuiţi cu astfel de proceduri. Aceştia au atras atenţia şi că poate fi vorba de o tehnică uşor neadecvată de executare a unei injecţii intramusculare.

Asistenta Mihaela Anghel a fost prima persoană vaccinată anti Covid-19 în România. Vă prezentăm filmul integral al procesului de vaccinare, dar şi o capture, atât cât am putut reuşi tehnic face, din care se poate observa, generic, tipul de ac folosit.

Momentul în care asistenta Mihaela Anghel primeşte vaccinul anti Covid-19

Filmul integral al primei vaccinări în România

Acelaşi lucru şi în cazul vaccinării medicului militar Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România. În cazul acestuia se poate vedea ceva mai clar tipul de ac folosit.

Momentul în care e vaccinat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România

Filmul integral al vaccinării medicului militar Valeriu Gheorghiţă

Autorităţile din România au obligaţia să răspundă clar: ce tip de ac au folosit în cele două cazuri de mai sus şi ce tip de seringi şi ace folosesc în general în procesul de vaccinare din România. Sunt acestea adecvate în funcţie de greutatea celui care primeşte vaccinul?

 

Se poate extrage serul şi administra vaccinul anti Covid-19 cu acelaşi ac?

 

O altă dilemă legată de tehnica vaccinării, se referă la faptul că, din imaginile prezentate mai sus, se poate observa că este extras serul şi apoi administrat pacientului cu acelaşi ac. Lucru care ar putea fi considerat aseptic. Concret modul de administrare al vaccinului anti Covid-19 este următorul: vaccinul ajunje într-o sticlă în care există ser pentru cinci doze (plus un rest). Cel care face vaccinul, extrage serul într-o seringă. Cu o altă seringă şi alt ac se extrage o singură doză, de 3 ml. Apoi, cu acelaşi ac şi aceeaşi seringă se administrează vaccinul.

Semnele de întrebare au apărut şi după ce, în exemplele menţionate mai sus, serul din prima sticlă e extras iniţial cu un ac albastru, iar vaccinul este ulterior administrat cu un alt ac

Momentul în care este extras serul din doza mare a vaccinului anti Covid-19, în cazul primei vaccinări din România

Momentul în care este extras serul din doza mare Pfizer Biontech în cazul vaccinării medicului militar Valeriu Gheorghiţă

În cazul oricărei alt tip de injecţie, regula spune că, în acest moment, trebuie schimbat acul. Numai că, potrivit prospectului în engleză (nu există precizări la cel în română), Pfizer Biontech recomandă ca acul să nu fie schimbat, pentru a nu se pierde din ser. Aşadar, cei care observă, precum în imaginile de mai sus, că asistentele nu schimbă acul înainte de injecţie, acest lucru este corect pentru administrarea acestui vaccin, dar incorect pentru orice alt tip de injecţie intramusculară.

 

Ce se poate întâmpla dacă vaccinul anti Covid-19 nu este administrat corect

 

Extrem de important de precizat că, în cazul în care vaccinul Pfizer Biontech anti Covid-19 nu este administrat corect, adică, dacă acul folosit este prea mic şi serul nu ajunge în totalitate în muşchi, singurul risc pentru pacient este ca vaccinul să îşi piardă din eficienţă. Tocmai de aceea, pentru a fi siguri că vaccinul îşi va produce efectele, acesta trebuie administrat cât mai corect.

De altfel şi medicii din alte ţări au remarcat că, în multe cazuri, vaccinul anti Covid-19 nu este administrat corect şi au atras atenţia. Aici puteţi găsi un exemplu în acest sens.

Distribuie pe social media

Top articole

Cele mai citite

Ultimele stiri

Urmareste-ne pe Facebook