Românii de rând şi pensiile nesimţite: Tanti Fica din Apuseni, pensie de 15 lei/lună. Parlamentarii români, pensii speciale de 12.000 de lei/lună

by | Jan 6, 2021 | Analize | 0 comments

Jurj Fica, sau tanti Fica cum o ştiu apropiaţii, este o biată femeie dintr-un cătun uitat de lume din munţii Apuseni care primeşte cea mai mică pensie din România: doar 15 lei! Soţul ei, care a murit acum şapte ani, avea o pensie dublă, de 30 de lei… În tot acest timp, parlamentarii români primesc pensii speciale care ajung până la 12.000 de lei pe lună.

De asemenea, sute de magistraţi şi militari primesc pensii speciale care pot ajunge, unele dintre ele, până la 60-70.000 de lei pe lună. Cu toate acestea, CCR a amânat de nenumărate ori impozitarea cu 85% a pensiilor speciale, iar noua Coaliţie de Guvernare nu a considerat necesar să pună eliminarea acestora printre priorităţi.

 

Pensia în bătaie de joc primită de Tanti Fica din Apuseni

 

Tanti Fica a juns la 76 de ani, fără nici un ajutor, şi cu o pensie de la stat în bătaie de joc. Cu cei 15 lei pe lună nu ar putea trăi nici măcar o zi, aşa că îşi duce traiul prin mila vecinilor, scriu jurnaliştii de la Adevărul. Situaţia sa nu e singulară, în România fiind o mulţine de bătrâni care nu au asigurate fondurile necesare traiului zilnic.

În tot acest timp, o altă categorie de oameni, beneficiari de pensii speciale, primesc bani din fondul public fără să fi respectat principiul contributivităţii.

 

Parlamentarii români muncesc doar 4 ani şi primesc pensii speciale de mii de lei

 

O categorie aparte sunt parlamentarii români, care primesc deja pensii speciale cuprinse între 2.000 de lei şi 12.000 de lei pe lună. Într-o analiză G4 Media se arată că un parlamentar român primeşte o pensie de minim 2.000 de lei după patru ani de muncă, în timp ce un român primeşte, în medie, 1.373 de lei pe lună, după 35 de ani de muncă.

 

Rareş Bogdan, un critic acerb al pensiilor speciale: Deocamdată Guvernul nu îl ascultă

 

Unul dintre cei mai mari critici la adresa pensiilor speciale a fost şi este europarlamentarul liberal Rareş Bogdan. Acesta s-a pronunţat în repetate rânduri pentru desfiinţarea pensiilor speciale. Din păcate, în actuala Coaliţie de guvernare problema pensiilor speciale nu a fost considerată o prioritate. Deşi PNL şi USR-PLUS ar fi vrut să tranşeze rapid problema, cei care s-au opus au fost cei de la UDMR.

Amintim că CCR a amânat în repetate rânduri să discute impozitarea pensiilor speciale cu 85%, fiind greu de crezut că problema va fi tranşată de către cei care ar fi afectaţi direct de această situaţie.

Citeste mai multe despre: pensiile speciale | Rareş Bogdan

Distribuie pe social media

Top articole

Cele mai citite

Ultimele stiri

Urmareste-ne pe Facebook