Cel mai scump vaccin anti Covid-19, cel de la Moderna, a fost aprobat şi de Uniunea Europeană: Nu se ştie când vor fi livrate primele doze în România

by | Jan 6, 2021 | Actualitate | 0 comments

O veste bună a venit miercuri de la Agenţia Europeană a Medicamentului, care a aprobat în sfârşit folosirea vaccinului anti Covid-19 produs de cei de la Moderna pe piaţa europeană. Totuşi, nu este clar dacă acest lucru va ajuta prea mult la oprirea pandemiei pe continent, având în vedere că Comisia Europeană a încheiat târziu un contract cu Moderna, fiind momentan vorba doar de achiziţionarea a 180 de milioane de doze.

Mai mult, cei de la Moderna au probleme cu producţia în Europa, unde nu pot depăşi 500-600 de milioane de doze pe an în acest moment.

 

Vaccinul celor de la Moderna ar fi preferat de oficialii români

 

În consecinţă, e greu de prezis acum când va ajunge vaccinul celor de la Moderna şi în România şi cine va beneficia prioritar de el. Pe piaţa zvonurilor, el pare deja antamat de oficialii de rang înalt, având în vedere că este cel mai scump şi, cred unii, cel mai bun vaccin de pe piaţă. De altfel, Joe Biden, viitorul preşedinte al SUA, a fost deja vaccinat cu serul celor de la Moderna.

 

Vaccinul anti Covid-19 de la moderna, produs în două zile, pe 13 ianuarie 2020

 

Vaccinul Moderna e deja apropat în SUA, Canada, Marea Britanie şi Israel, dar cea mai mare parte a dozelor sunt folosite momentan peste Ocean, în America. Moderna este un start-up care nu a mai produs niciun medicament până la acest vaccin, iar povestea creării acestuia e spectaculoasă. Astfel, el a fost conceput în două zile, pe 13 ianuarie 2020, cu mult timp înainte ca pandemia de Covid-19 să se răspândească în Occident. Cercetătorii de aici l-au creat imediat după ce China a publicat structura genetică a virusului.

 

Vaccinul anti Covid-19 de la Moderna este cel mai scump de pe piaţă

 

Vaccinul Moderna costă aproape 15 euro, fiind cel mai scump din cele de pe piaţă. Spre deosebire de el, vaccinul celor de la Pfizer Biontech costă aproximativ 12 euro, iar cel de la Oxford / AstraZeneca sub 2 euro.

De asemenea, vaccinul Moderna foloseşte tot aceeaşi tehnologie ARN mesager sintetic, la fel ca cel de la Pfizer Biontech, însă are avantajul că poate fi depozitat la o temperatură mai normală: minus 20 de grade Celsius.

Citeste mai multe despre: vaccin anti Covid-19

Distribuie pe social media

Top articole

Cele mai citite

Ultimele stiri

Urmareste-ne pe Facebook