Tango discret româno-moldovenesc: Cine este sora controversatului Renato Usatâi şi care e legătura cu preşedintele Klaus Iohannis

by | Dec 8, 2020 | Analize | 0 comments

Puţină lume s-ar fi gândit anul trecut, spre exemplu, că Renato Usatîi, unul dintre cele mai controversate personaje din Republica Moldova, ar putea decide soarta alegerilor prezidenţiale. Şi totuşi, acest lucru chiar s-a întâmplat în acest an pandemic, când Usatâi, un amestec de Corneliu Vadim Tudor şi Gigi Becali, a reuşit să se claseze pe locul trei în primul tur al cursei prezidenţiale de la Chişinău, cu aproape 17% din voturi.

În condiţiile în care în turul doi au acces, aproape la egalitate, Maia Sandu (de pe primul loc) şi Igor Dodon (preşedintele în funcţie), rezultatele finale din turul doi au fost decise şi de modul în care Renato Usatâi şi-a redirecţionat zestrea de voturi. Şi, spre uşurarea democraţilor pro-europeni, ura acestuia faţă de socialiştii lui Dodon a făcut ca Maia Sandu să câştige bătălia pentru fotoliul de şef al statului.

Dincolo de surpriza momentului, pentru cititorul român e interesant să afle legăturile puternice dintre Usatîi şi mediul politic de la Bucureşti, în condiţiile în care sora acestuia, Veronica Schmidt (Usatii), este căsătorită cu un potent om de afaceri din anturajul preşedintelui Klaus Iohannis!

 

Cine este Renato Usatâi, controversatul om de afaceri şi politician din Republica Moldova

 

Dar cine este acest controversat personaj, de care în mediul public din România aroape că nu se vorbeşte deloc? Renato Usatâi este, din 2014, preşedintele Partidului nostrum din Republica Moldova. Este un partid populist, de stânga, al cărui nucleu dur se regăseşte în regiunea Bălţi, unde Usatîi reuşeşte să câştige în 2015 chiar fotoliul de primar.

De-a lungul timpul despre omul de afaceri Renato Usatîi s-a scris că ar fi fost implicat într-o mulţime de business-uri dubioase, de la privatizări cu cântec, până la celebrul furt al miliardului de peste Prut, în fapt una dintre cele mai mari excrocherii bancare din ultima vreme. Mai mult, s-a vehiculat că Usatâi ar fi fost implicat şi în câteva tentative de asasinat, în care au fost vizaţi bancheri ruşi. Aflat mereu la graniţa dintre serviciile ruseşti şi moldoveneşti, Usatîi a reuşit să supravieţuiască păstrându-şi atât faima, cât şi o parte din bani.

 

Războiul dintre Renato Usatâi şi Igor Dodon de care a profitat Maia Sandu

 

În ultima perioadă afacerile sale au fost puternic zdruncinate în lupta dintre oligarhul Vladimir Plahotniuc şi preşedintele Igor Dodon, Usatâi fiind nevoit să se refugieze la Moscova şi să cedeze o parte din avere. De aici ura sa crâncenă faţă de Dodon, care i-a exilat familia şi l-a îndepărtat în mod brutal de la cârma afacerilor oculte ale statului

De această situaţie a profitat acum Maia Sandu, care odată cu ciudata vizită neanunţată din acest an de la ambasada Federaţiei Ruse, pare să fi luat binecuvântarea ambilor mari puteri, SUA şi Rusia, pentru a câştiga preşedinţia moldoveană

 

Sora lui Renato Usatâi, Veronica, este căsătorită cu milionarul Michael Schmidt. Legătura cu Klaus Iohannis

 

Familia lui Renato Usatâi se dovedeşte a fi la fel de interesantă. Omul de afaceri a fost căsătorit cu Carolina Tampiza, nimeni alta decât fiica omului de afaceri Constantin Tampiza, fostul director al grupului rusesc Lukoil în România. Din această căsătorie o are pe fiica sa Alexandra, el mai având o fată, Valeria, dintr-o altă relaţie.

Dar şi mai interesant, sora mai mica a lui Renato Usatâi, Veronica, este căsătorită cu unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din România. Aceasta este soţia lui Michael Schmidt, pe care l-a cunoscut la o petrecere private. Este vorba de nimeni altul decât patronul Automobile Bavaria, cel mai important dealer BMW din România şi unul dintre cele mai profitabile business-uri din ţară. Este, de asemenea, de notorietate prietenia strânsă dintre Michael Schmidt şi preşedintele român Klaus Iohannis, acesta fiind prezent la mai multe evenimente ale companiei.

 

Cum s-a pozat sora lui Renato Usatîi cu preşedintele Klaus Iohannis la un eveniment al Automobile Bavaria

 

De la unul dintre aceste evenimente ale Automobile Bavaria avem şi o fotografie în care apar atât Klaus Iohannis, cât şi Michael Schmidt şi Veronica Schmidt (Usatii), sora lui Renato Usatâi. La acel eveniment a participat şi Emil Hurezeanu, actualul ambasador al României la Berlin.

 

Interesant de reţinut, Veronica Schmidt (Usatii) a ajuns în România acum mai bine de zece ani, ca angajată a companiei ruseşti Lukoil (directorul Lukoil fiind tatăl fostei soţii a lui Usatâi). Sora lui Usatâi absolvind Dreptul a reuşit la acea vreme să prindă un post de jurist în cadrul companiei ruseşti din România. La doar 31 de ani, Veronica Schmidt (Usatii) pare a avea o viaţă împlinită, având doi copii, un băiat şi o fată, cu milionarul Michael Schmidt.

Viitorul lui Renato Usatâi în politica din Republica Moldova

 

Un excentric în afaceri şi în politică, Renato Usatâi a ajuns astăzi să decidă soarta preşedinţiei Republicii Moldova. Colecţionar de maşini de lux, schimbând cu uşurinţă un Rolls Royce cu un Mercedes de lux, Usatâi este acum în lumina reflectoarelor pe ambele maluri ale Prutului, urmând un destin care pare presărat cu multe surprize.

Distribuie pe social media

Top articole

Cele mai citite

Ultimele stiri

Urmareste-ne pe Facebook