USR-PLUS acuză Guvernul, după ce Poşta Română şi AEP au pierdut 14.000 de voturi prin corespondenţă din diaspora: “PSD nu tipărea suficiente buletine, iar PNL le face dispărute?”

by | Dec 5, 2020 | Actualitate | 0 comments

ALEGERI PARLAMENTARE 2020 / După ce ultima săptămână de campanie a fost ternă, lipsită de evenimente importante, părând că toate cele trei formaţiuni politice aflate în topul preferinţelor electoratului (PNL, PSD şi USR-PLUS) încearcă să îşi conserve rezultatul, iată că sâmbătă, cu câteva ore înainte de ziua alegerilor parlamentare, pare să fi explodat un scandal ce poate schimba optica actualului scrutin.

Astfel, aparent din senin, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituleţu-Buică, aflat în izolare fiind diagnosticat cu Covid-19, anunţă că 14.000 de voturi prin corespondenţă, aproape jumătate din total, s-au pierdut !!!

Imediat, pe Facebook începe să se declanşeze o gherilă USR-PLUS, care distribuie masiv un mesaj critic la adresa Guvernului PNL, cerând elucidarea imediată a pierderii voturilor din diaspora. Ciudat, în prima fază la atacul concertat nu a participat şi liderul USR Dan Barna, ci doar lideri din eşalonul doi cum ar fi Radu Mihai şi Simona Spătaru.

 

14.000 de voturi prin corespondenţă, pierdute de Poşta Română şi AEP

 

Ce s-a întâmplat, de fapt, nu vom şti probabil niciodată. “Lucrurile sunt în desfășurare, potrivit legislației, prin intermediul Poștei Române. Au plecat 35.800 și ceva de plicuri către cetățenii care s-au înregistrat și validat cu cerere pentru votul prin corespondență. La aceste alegeri au fost gestionate peste 21.000 de plicuri ajunse la misiunile diplomatice, ori la cele trei birouri pentru corespondență organizate de Ministerul Afacerilor Externe în țară”, a declarat sâmbătă şeful AEP.

Cu alte cuvinte, 14.000 de voturi, peste 40% din totalul celor prin corespondenţă, s-au pierdut pe drum şi, potrivit legii, NU vor mai fi înregistrate! Ca să ne facem o idee de importanţa pagubei, în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2019, când în diaspora au votat aproape un million de români (record absolut), au existat, în total, 17.503 voturi prin corespondenţă. Adică aproape exact numărul rătăcit acum de Poşta Română!

 

USR-PLUS atacă agresiv Guvernul PNL pe tema votului în diaspora. Vlad Voiculescu: “Ce partid a pus managerul de la Poșta Română?”

 

Imediat după anunţul AEP, mai mulţi lideri din eşalonul doi al USR-PLUS au început să ceară agresiv socoteală Guvernului PNL pe Facebook. Astfel, senatorul de Diaspora Radu Mihail susţine că “am primit numeroase semnale de la cetățeni romani care au fost notificați de faptul că votul lor prin corespondență nu ajuns, cu toate că l-au trimis cu săptămâni bune înainte. Sunt și situații în care două persoane au semnalat că au trimis în același moment, din același loc, plicurile cu votul și au avut surpriza să primească mesaje diferite – una că votul a ajuns, o alta că nu a ajuns.”

Simona Spătaru, un alt lider USR-PLUS, ridică miza şi trage agresiv la răspundere Guvernul liberal pentru situaţia creată. “AEP ne spune că aproape jumătate din voturile prin corespondență au fost pierdute. Nu ne interesează un joc de pasare a responsabilității între AEP și Poșta Română, vrem un răspuns clar pe care aceste două instituții le datorează cetățenilor români”, a scris Spătaru pe Facebook, distribuind şi o poză cu un mesaj clar pentru Guvern.

Imediat şi liderul PLUS Vlad Voiculescu a punctat: “Nu mai spun ce partid a pus managerul de la Poșta Română pentru că o să spună unii că politizez”. Iar un comentator trage concluzia: “Să înțelegem că PSD nu tipărea suficiente buletine, iar PNL le face dispărute?”

 

Cine va deconta scandalul votului prin corespondenţă din diaspora

 

Situaţia pare serioasă şi cu potenţial de a mobiliza lumea la vot, în special diaspora, în favoarea USR-PLUS. De altfel, pare o variantă mai soft a scandalului blocării votului în diaspora, care a funcţionat atât de bine la primul mandat al preşedintelui Iohannis sau la victoria Maiei Sandu de la Chişinău.

De asemenea, scandalul votului prin corespondenţâ se suprapune ca temă şi pe situaţia de la alegerile din SUA, unde Donald Trump susţine că valul fără precedent de voturi prin poştă, datorat modificării legislaţiei din cauza pandemiei de coronavirus, a permis fraude care i-au periclitat mandatul.

Se anunţă o duminică plină de scandaluri, unde în linia întâi vor fi meciurile directe dintre PNL şi USR-PLUS şi mai puţin un mesaj mobilizator comun anti-PSD. Rămâne de văzut cine va câştiga din tot acest joc de culise şi care vor fi procentele principalilor competitori politici.

IQ News vă va ţine la curent, duminică, cu cifre periodice din exit-poll-urile de la alegerile parlamentare 2020, precum şi cu starea de spirit din toate taberele politice.

Distribuie pe social media

Top articole

Cele mai citite

Ultimele stiri

Urmareste-ne pe Facebook