Totul despre imunizarea de turmă în pandemia Covid-19: Cum se poate obţine, cât este de eficientă şi în ce ţări a fost întâlnită

by | Dec 5, 2020 | Actualitate | 0 comments

Mirajul imunităţii de masă (sau imunitatea de turmă) apare mai devreme sau mai târziu în timpul oricărei pandemii. Unii ar spune că această imunitate reprezintă, de fapt, soluţia celor fără de soluţii. Pentru că, atunci când nu ştii exact cum să câştigi bătălia cu un virus necunoscut, rămâne speranţa, de cele mai multe ori hazardată, că lupta va fi cumva câştigată de la sine, chiar dacă cu foarte multe victime colaterale.

 

Divergenţe privind procentul necesar unei imunizări colective în cazul noului coronavirus

 

Din tot ce se ştie până acum despre noul coronavirus, nici un om de ştiinţă nu a reuşit să tragă o concluzie clară în privinţa imunităţii de turmă în cazul Covid-19. În primele zile ale pandemiei, unii cercetători au formulat ipoteza că dacă 60-80% din populație ar fi expusă virusului, nu ar mai trebui aplicate măsuri preventive sau vaccinarea. Cu toate acestea, pe măsură ce virusul a evoluat la nivelul intregii planete, datele s-au acumulat si  oamenii de știință au început să conteste ipotezele anterioare, susținând că nivelul de expunere necesar pentru a produce imunitatea în masă  a populatiei, ar putea fi mult mai mic.

 

Conform noilor modele epidemiologice, ar fi nevoie ca doar un procent de 43% dintr-o comunitate sa fie expusă virusului Covid-19 pentru a se realiza imunitatea de turmă. Analiza îi aparţine lui Gu Quan Kuang, un om de știință în domeniul computerelor de la Universitatea din California, Los Angeles, care conduce un model foarte precis pentru predicțiile pe termen scurt ale infecțiilor cu noul coronavirus.

 

Imunitatea de turmă în cazul Covid-19 este influenţată de poluare şi de un sistem medical deficitar

 

În lumea ştiinţifică există numeroase dezbateri despre imunitatea de masă, dar e clar ca într-o tară imunitatea populaţiei este influenţată, în fapt, de mai mulţi factori nocivi: poluarea, sistemul medical defectuos etc. Sintagma de „imunizare in masă a populației” se referă aşadar la „scăderea eficienței transmiterii bolii datorită prezenței persoanelor imunizate în comunitate”.

 

Dar dacă o ţară sau un oraş decizde să aplice această strategie, trebuie să se astepte la costuri foarte mari de vieți omenești. Un exemplu în acest sens este New York City, unde procentul de imunizare  colectivă se-ndreaptă spre  40% , dar care a înregistrat pana in acest punct peste 25.000 de persoane decedate.

 

Imunitatea de grup şi ciclicitatea coronavirusului în funcţie de anotimp

 

Chiar și in acest context, procentul de 40% s-ar putea să nu fie eficient deoarece imunitatea în masă care a fost suficientă pentru a opri virusul vara, s-ar putea să nu fie suficientă pentru a opri epidemia în timpul iernii. Acesta este un fenomen observat în toate cele patru pandemii de gripă.

iste

 

Imunitatea de turmă: Cum a gestionat Suedia criza coronavirusului

 

Toată lumea care a adus în discuţie beneficiile imunizării de grup în timpul pandemiei Covid-19 a vorbit de “modelul suedez”. În acest caz, e bine de ştiut că mitul potrivit căruia Suedia a fost ţara care a trecut prin această criză fără restricţii nu este adevărat. E drept, în Suedia au fost luate printre cele mai puţine restricţii din ţările occidentale, dar măsuri restrictive au fost.

Amintim doar şcoala online pentru liceeni şi studenţi, evitarea aglomerării din parcuri prin arderea de bălegar (!) în zonă, ori apelul direct la oameni să respecte nişte reguli elementare de distanţare. În orice caz, chiar şi Suedia a fost departe de a obţine imunitatea de turmă, fiind doar câteva studii care au arătat un nivel de expunere apropiat de 40% în zona Stockholm-ului.

 

Imunizarea de turmă în India şi o predicţie despre când se va sfârşi criza coronavirusului

 

În cazul Indiei, o ţară cu o populaţie uriaşă, care trăieşte în majoritate la limita sărăciei, a fost semnalată obţinerea imunizării de turmă în multe regiuni, într-un procent destul de mare. Totuşi, dată fiind situaţia specifică a ţării, nu s-a putut proba în ce măsură această imunizare a ajutat sau nu populaţia. Şi asta pentru că, în zonele respective, populaţia este una cu o speranţă de viaţă oricum redusă, iar asistenţa medicală este deficitară.

Aşadar, imunizarea în masă rămâne un deziderat care mai mult încurcă, decât ajută în actuala pandemie de coronavirus. Singurele lucruri certe care ar putea ajuta la încetinirea răspândirii virusului rămân regulile simple: distanţarea fizică, igiena şi, bineînţeles, masca de protecţie. De asemenea, apariţia unui vaccin va ajuta enorm, dar în niciun caz peste noapte, la stoparea unei crize cum nu a mai existat în era modernă.

Citeste mai multe despre: Coronavirus | Covid-19 | imunitatea de turmă

Distribuie pe social media

Top articole

Cele mai citite

Ultimele stiri

Urmareste-ne pe Facebook