Un studiu aflat în stadiu incipient demonstrează că majoritatea tipurilor de cancer ar putea fi tratate cu ajutorul imunoteraiei

by | Dec 3, 2020 | Analize | 0 comments

Este posibil ca toate tipurile de cancer să tratate de propriul sistem imunitar? Dacă până acum ppuţin timp acest lucru părea un deziderat de enatins, iată că astăzi, oamenii de știință susţin că în viitorul apropiat,  propriul sistem imunitar al corpului nostru poate deveni o nouă modalitate de a trata această boală considerate incurabilă.

O echipă de cercetători de la Universitatea Cardiff din Regatul Unit a găsit o nouă metodă care poate ucide cancerul de prostată, cancerul de sân, cancerul pulmonar și alte tipuri de cancer. Această metodă este cunoscută astăzi ca imunoterapie.Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista “Nature Immunology” și cercetătorii susţin că are „un potențial uriaş”, desi trebuie precizat că cercetarea este încă în stadiile incipiente.

Cum ne poate ajuta propriul sistem imunitar

Propriul nostru sistem imunitar este linia naturală de apărare a organismului împotriva diferitelor infecții. Desigur, aceasta include și atacarea celulelor canceroase. Oamenii de știință au căutat noi modalități prin care sistemul imunitar să atace în mod natural cancerul și astfel au acordat o atenţie sporită celulelor imune din sângele uman, celulele T.

Unul dintre cercetători, profesorul Andrew Sewell, a declarat pentru BBC că această descoperire va oferi pacienților cu cancer posibilitatea de a primi imunoterapie cu celule T. Înainte, nimeni nu credea că acest lucru va fi posibil. Această descoperire poate deschide un nou capitol în viitorul tratament al cancerului, adică folosirea propriilor celule T ale organismului pentru a ucide o varietate de celule canceroase diferite.

Principiile imunoterapiei: cum se utilizează celulele T pentru a trata cancerul

Receptorii specifici de pe suprafața celulelor T le permit să „observe” nivelul chimic al celulelor umane și recunosc astfel anomaliile.

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au descoperit în experimente că celulele T și receptorii lor specifici pot găsi și distruge celulele canceroase, inclusiv cancerul pulmonar, cancerul de piele, cancerul de sânge, cancerul de intestin, cancerul de sân, cancerul de os, cancerul de prostată și cancerul ovarian , cancerul de rinichi și cancerul de col uterin.

În același timp, această terapie nu afectează celulele normale. Cercetătorii încă studiază modul în care lucrează celulele T.

Progresul imunoterapiei în lupta împotriva cancerului

Receptorii specifici celulelor T interacționează, de asemenea, cu moleculele MR1 și fiecare celulă din corpul nostru are molecule MR1 la suprafață. Se crede că molecula MR1 va alerta celulele T cu privire la metabolismul anormal în celulele canceroase.

De fapt, terapia cancerului cu celule T există deja sub o altă formă, iar progresul imunoterapiei cancerului a fost întotdeauna una dintre cele mai interesante știri din acest domeniu. Dintre acestea, cel mai faimos exemplu este imunoterapia cu celule CAR-T  Efectul terapiei CAR-T este destul de uimitor, putând transforma anumiți pacienți cu cancer terminal în urma unei boli terminale până la îmbunătățirea completă.

Din păcate, această metodă funcționează numai pentru anumite tipuri de cancer, fiind ineficientă la  cancerele solide” – care pot forma tumori.

Cum funcționează terapia receptorilor cu celule T

În primul rând, trebuie prelevată o probă de sânge de la un pacient cu cancer, iar apoi celulele T din proba de sânge sunt separate. După modificarea genetică, celulele T devin receptori capabili să găsească celule canceroase. Receptorul specific celulei T poate fi reprodus în număr mare în laborator și apoi injectat înapoi în pacient. În prezent, acest experiment se efectuează numai pe animale și în laboratoare și sunt necesare mai multe teste de siguranță.

Experții de la Universitatea din Basel din Elveția au declarat că rezultatele acestui studiu au „un potențial imens”. Dar au mai spus că este prea devreme pentru a spune că poate trata toate tipurile de cancer.

Daniel Davis, profesor de imunologie la Universitatea din Manchester din Regatul Unit, a declarat că acesta este un studiu incipient și că există încă un drum lung de parcurs. Dar, a mai spus că nu există nicio îndoială că această descoperire este interesantă.

Citeste mai multe despre: imunoterapie

Distribuie pe social media

Top articole

Cele mai citite

Ultimele stiri

Urmareste-ne pe Facebook