Reţeaua 5G în România: Guvernul Orban ezită să tranşeze definitiv bătălia dintre colosul chinez Huawei şi administraţia americană

by | Dec 3, 2020 | Tehnologie | 0 comments

Miza implementării reţelelor 5G în România pare să nu mai ţină doar de bunele intenţii ale statului român, ci de perspectiva geostrategică în care e prinsă şi ţara noastră. Aşadar, dintr-o potenţială licitaţie care ar fi trebuit doar să grăbească evoluţia reţelelor de internet, discuţia la noi şi în lume pare să aibă o singură dilemă: reţeaua 5G va fi implementată cu sau fără sprijinul companiei chineze Huawei?

Licitaţia pentru reţeaua 5G în România pare să aibă în Huawei un favorit cert

Dilema este extrem de complicată. Şi asta pentru că colosul chinez Huawei are, în toate ţările oferte imbatabile pentru modernizarea reţelelor 5G. Mai mult, aceeaşi companie deţine în majoritatea Europei infrastructura 4G, pe scheletul căreia va fi impplementată noua reţea, Inclusiv în România, Huawei ar trebui să câştige detaşat o licitaţie unde nu are încă competitori redutabili.

Însă, marele opozant al extinderii Huawei este America, sau, mai exact America lui Donald Trump. Mesagerii politicii externe a SUA în mandatul lui Trump şi-au făcut un titlu de glorie din a puncta în războiul comercial cu China, vârf de lance fiind bătălia împotriva extinderii Huawei, companie considerată responsabilă de o multitudine de acţiuni care ar periclita securitatea cibernetică a statelor unde activează.

America lui Trump a decis: Rămânia trebuie să devină “liberă de Huawei”

În România, directiva americană a fost clară în mandatul lui Trump: fără Huawei în modernizarea reţelei 5G. Încă de anul trecut, fostul ambasadoer al SUA în UE, Gordon Sondland (considerat la un moment dat un prieten intim al preşedintelui Trump), a transmis fără echivoc în cadrul unei vizite la Bucureşti:  “Scopul Memorandumului dintre România și SUA privind tehnologia 5G este ca România să devină, să spun așa, ‘liberă de Huawei’. Cred că România a analizat foarte serios ce tehnologie 5G să folosească pe viitor și a decis că tehnologia chineză nu este calea pe care să o urmeze, iar noi aplaudăm această poziție.”

Sondland a făcut astfel referire la Memorandumul bilateral semnat de preşedintele Iohannis în SUA, memorandum care, într-o manieră destul de vag formulată, avea în vedere două direcţii: blocarea Huawei la Bucureşti şi blocarea companiilor chineze interesate de centrala nucleară de la Cenavodă. Dacă în cazul centralei de la Cernavodă lucrurile par tranşate, comaniile americane preluând controlul modernizării, în cazul Huawei lucrurile sunt încă neclare.

Huawei şi prietenii Chinei din mass-media românească

România a promis în 2019 să organizeze o licitaţie transparentă pentru acordarea reţelelor 5G. Această licitaţie a fost periodic amânată, ţara noastră evitând să tranşeze decisiv aşa-zisul memorandum anti-Huawei semnat cu SUA. Şi asta pentru că Huawei e o companie greu de înlocuit, neavând competitor importanţi în zonă.

Poate tocmai de aceea, compania chineză nu a răspuns printr-un lobby extraordinar de agresiv, cum a procedat în alte ţări, ci mai degrabă prin direcţionarea ţintită a unor bugete de publicitate, nu tocmai spectaculoase, către prietenii Chinei din mass-media românească.

Bătălia greilor din telecom: Xiaomi atacă puternic Huawei în România

Lucrurile s-au complicat şi mai mult odată cu câştigarea alegerilor în SUA de către Joe Biden. Nu este foarte clară direcţia noii administraţii americane faţă de chestiunea Huawei, dar trebuie luat totuşi în calcul că, printre puţinele ţări care au ezitat să îl felicite pe noul preşedinte, s-au numărat China şi Rusia.

Nici Guvernul român, condus momentan de premierul Ludovic Orban, dar influenţat decisiv în chestiuni majore de preşedintele Klaus Iohannis, nu s-a arătat grăbit să tranşeze dilema 5G. Colac este pupăză, în acest final de an a început să-şi facă simţită prezenţa în România şi compania chineză Xiaomi, a cărei miză declarată, spun surse din piaţa de telecom consultate de IQ News, ar fi să deăşească Huawei în 2021.

Reţeaua 5G, între teoriile conspiraţiei şi beneficiile economice

Miza 5G, rămâne una uriaşă, atât din punct de vedere economic, cât şi militar. Dincolo de teoriile consiraţiei, care bântuie inclusiv în România, şi care încearcă să transforme reţele 5G într-un bau-bau care ar produce tot felul de grozăvii, implementarea unui astfel de sistem poate ajuta o ţară, atunci când e folosit cu intenţii bune, să facă diferenţa în multe sectoare de activitate.

Citeste mai multe despre: Huawei | Reţeaua 5G România | Xiaomi

Distribuie pe social media

Top articole

Cele mai citite

Ultimele stiri

Urmareste-ne pe Facebook