Marea Britanie interzice vânzarea maşinilor noi alimentate pe benzină şi motorină începând cu anul 2030 / Situaţia maşinilor electrice în ţările nordice şi în România

by | Dec 3, 2020 | Actualitate, Tehnologie | 0 comments

Marea Britanie se alătură ţărilor participante la “Revoluţia Verde” şi anunţă că va interzice vânzarea maşinilor pe combustibil până în 2030. Mai exact, premierul Boris Jonshon a prezentat planul “Green Industrial Revolution”, un plan ambițios  prin care Regatul Unit îşi propune măsuri concrete pentru reducerea poluării. 

Deşi Marea Britanie va interzice comercializarea maşinilor şi furgonetelor noi alimentate pe benzină şi motorină, Boris Johnson a dat asigurări că, spre exemplu, va fi permisă în continuare utilizarea unor maşini de tip hibrid.

“Green Industrial Revolution” interzice maşinile pe benzină şi motorină în Regatul Unit

Planul britanic “Revoluția Industrială Verde” este unul format din zece puncte, printre cele mai interesante fiind producerea energiei eoliene pentru fiecare casă, încalzirea doar pe bază de hidrogen (până la sfârșitul deceniului iși propune să dezvolte primul oraș încălzit în întregime de hidrogen), plantarea  a 30.000 de hectare de copaci în fiecare an și poate cel mai important, interzicerea vânzării de mașini noi pe benzină și motorină după 2030.

Prin lansarea planului “Revoluția Industrială Verde” se speră ca noile industrii de tehnologie verde vor crea 250.000 de locuri de muncă, iar emisiile de carbon vor fi minime până în 2050.

Maşinile electrice, la mare căutare în ţările nordice: Exemplul Norvegiei

În acest context, merită amintim fenomenul norvegian, unde anul trecut, rata de vânzare a mașinilor full-electrice a atins pragul de 60% din total mașini noi vândute. Fenomenul este cu atât mai spectaculos, cu cât mașile full electrice au un preț mult mai mare în tările nordice, iar procentul de vânzare a acestui tip de autoturisme a depașit cu mult țări precum Germania sau Marea Britanie (Norvegia având doar 5,3 milioane de locuitori).

Acest lucru este rezultatul unui program special demarat de statul norvegian încă din 2008, când au oferit subvenții și scutiri de taxe pentru achiziția mașinilor full electrice dar au și investit în infrastructura de încărcare. Norvegia intentionează ca, din 2025, să interzică în totalitate achiziția automobilelor pe bază de benzină sau motorină.

Volvo va produce doar maşini electrice şi hibrid

Pe piața producatorilor de mașini, Volvo s-a remarcat ca fiind primul mare fabricant care a anunat că, în perioada următoare, mașinile noi Volvo vor fi doar electrice și hibrid.

“Acest anunț marchează sfârșitul mașinii care are motor cu combustie internă. Volvo a anunțat deja planurile sale și estimează că, până în 2025, va vinde un total de un milion de mașini electrice. Când am spus asta, am vorbit serios”, a declarat Håkan Samuelsson, directorul executiv al Volvo.

Cum stă România la capitolul maşini electrice: Programul “Rabla Plus”

În România, Guvernul a lansat programul “Rabla Plus” – un program prin care se încurajează achiziția mașinilor electrice și electrificate, oferindu-se un ecobonus de 10.000 de euro, mai exact 45.000 de lei.

Din păcate infrastructura de încărcare a mașinilor electrice din România este aproape inexistentă. 

Citeste mai multe despre: maşini electrice | programul Rabla

Distribuie pe social media

Top articole

Cele mai citite

Ultimele stiri

Urmareste-ne pe Facebook