Când va avea loc marele cutremur în România: Trei scenarii pentru producerea unui seism cu magnitudine de peste 6 în Vrancea

by | Dec 3, 2020 | Analize, Tehnologie | 0 comments

Orice specialist în seismologie vă va spune un lucru simplu: un cutremur nu poate fi prezis cu exactitate! În schimb, în lumina ultimilor evoluţii din ştiinţă şi, mai ales, a perspectivelor deschise de viteza uriaşă a comunicării de date din era internatului, pare că a devenit posibil să anticipezi cu oarecare exactitate un ciclu de producere a unor seisme.

Întreaga Românie este, în continuare, speriată de efectele marelui cutremur din 1977, care a pus la pământ Bucureştiul şi alte câteva oraşe. Şi asta, mai ales, din perspectiva faptului că, din cauza corupţiei şi a delăsării, în ţara noastră nu s-a făcut mare lucru în ultima vreme pentru protejarea clădirilor cu risc seismic.

Aşa că, întreaga ţară e interesată de perspectiva unui cutremur major în Vrancea, care cu siguranţă va avea loc la un moment dat. În contextual unui an plin de cutremure minore la noi în ţară, plus unul major produs recent în Turcia, pe grupul de Facebook “Cutremure în România “ celebrul Sorin Soviany a publicat opinia sa legată de perspectiva unui seism important în următoarea perioadă în România

Cine este Sorin Soviany, cel care administrează grupul de Facebook “Cutremure în România”

Dacă este cineva pregătit astăzi, în România, să răspundă la întrebarea “Când va avea loc următorul cutremur important”, acesta este Sorin Soviany. Deşi un amator, acesta este pasionat de seismologie şi a înmagazinat o multitudine de informaţii şi studii la zi care îi permit să facă analogii extrem de interesante.

Pe grupul de Facebook administrat de el, “Cutremure în România”, a “nimerit” de mai multe ori, chiar în acest an, producerea unui seism în perioada imediat următoare. Făcând analogii cu mişcările plăcilor tectonice din lume, Sorin Soviany poate spune, spre exemplu, dacă săptămâna viitoare vor apărea cutremure peste 4 în România şi, ce e mai important, când vor apărea seismele de magnitudine peste 6, sau chiar peste 7.

Când va avea loc în România un cutremur de magnitudine peste 6, sau chiar peste 7

Românii au fost obişnuiţi în ultima vreme numai cu opiniile seismologului Gheorghe Mărmureanu. Dar de când Facebook-ul a cucerit România, iată că mai mulţi pasionaţi de un subiect pot discuta liber, pe grupuri dedicate,e despre lucruri altădată tabu.

Recent, Sorin Soviany a postat pe grupul “Cutremure în România” mai multe observaţii despre şansele producerii unui seism de 6 – 6,5 în următoarea perioadă în ţara noastră. El avansează trei scenarii în acest sens. Ce e important de reţinut este că, în următorii ani, nu există riscul producerii în România a unui mare cutremur, de magnitudine peste 7. Totuşi, şanse pentru producerea unui seism mai mare există. Iată exact postarea lui Sorin Soviany.

Trei scenarii pentru producerea unui seism major în Vrancea

“Nimeni nu poate sa stie exact cand anume se va produce un cutremur semnificativ. Totusi, avand in vedere specificul Vrancei, mai devreme sau mai tarziu tot va avea loc un cutremur cu magnitudinea MGR intre 6,0-7,0. Un cutremur major nu e probabil insa pe termen scurt si mediu, mai depinde insa si de o multitudine de factori seismotectonici externi.

Totusi, pentru o fereastra de timp de pana la cativa ani de acum inainte putem lua in considerare un set de scenarii pentru cutremur subcrustal vrancean cu magnitudinea MGR peste 6,0, posibil MGR in jur de 6,5 grade, oricum mai slab decat cel din 30/31 august 1986.

Scenariile pot fi definite in functie de momentul producerii, cutremur pe timp de zi, respectiv pe timp de noapte, si, de asemenea, in functie de adancimea la care are loc ruperea, astfel:

Scenariul A: cutremur de Vrancea cu magnitudinea MGR 6,5 pe timp de zi/noapte la adancimea de 80-110 km;
Scenariul B: cutremur de Vrancea cu magnitudinea MGR 6,5 pe timp de zi/noapte la adancimea de 110-140 km;
Scenariul C: cutremur de Vrancea cu magnitudinea MGR 6,5 pe timp de zi/noapte la adancimea de 140-160 km
.

Am separat in 3 intervale de adancime deorece sunt anumite diferente intre cutremurele generate in fiecare dintre palierele respective (cutremurele de la 80-100 km, cele de la 120-135 km si, respectiv, cele de la 150 km adancime).” (Sorin Soviany, grupul “Cutremure în România”)

Aşadar, deşi este evident că seismele nu pot fi prezise cu precizie, există o serie de informaţii publice care ne pot dezvălui activitatea tectonică dintr-o anumită parte a lumii. Urmărind informaţiile celor pasionaţi de acest fenomen, puteţi să aflaţi mai multe lucruri interesante despre cutremure, despre mişcările tectonice din Vrancea şi despre evoluţiile seismice din România.

Citeste mai multe despre: cutremur România | cutremur Vrancea | Sorin Soviany

Distribuie pe social media

Top articole

Cele mai citite

Ultimele stiri

Urmareste-ne pe Facebook